Ruotsin Arbetsmiljöverketin asetuksessa AFS 1999:07 "Första hjälpen och krisstöd" kuvataan ensiapu- ja kriisiaputoimenpiteet, joihin työpaikalla on ryhdyttävä tapaturman tai sairaskohtauksen yhteydessä henkilön hengen pelastamiseksi elintoimintoja ylläpitämällä. Arbetsmiljöverketin tarkoittama ensiapu käsittää:
- Auttamistoimenpiteet, joihin on ryhdyttävä välittömästi paikan päällä loukkaantuneen tai sairastuneen elintärkeiden kehontoimintojen palauttamiseksi ja ylläpitämiseksi tai lisäloukkaantumisen estämiseksi.
- Silmänhuuhtelu- ja hätäsuihkutoimenpiteet, joihin on ryhdyttävä roiskumisen, suihkuamisen tai vastaavan tapaturman aiheuttaman vamman laajuuden rajoittamiseksi.
- Toimenpiteet, joihin on ryhdyttävä loukkaantuneen tai sairastuneen toimittamiseksi lääkäriin mahdollisimman pian.
Lisätietoja ja uusimmat kuvaukset löytyvät Arbetsmiljöverketin kotisivustolta. Sieltä löytyy hyviä ohjeita ja tietoa, kuinka eri tilanteissa tulee toimia. Muutamia tärkeitä kohtia lainsäädännöstä:
Valmius ja toimintatavat
Jokaisessa työkohteessa on oltava tarvittava valmius toimintatapaohjeineen toiminnan tyypille, laajuudelle ja erityisvaaroille sovellettuna.
Ensiaputaidot
Työkohteessa on oltava käytettävissä riittävästi ensiaputaitoisia henkilöitä toiminnan tyyppi, laajuus ja erityisvaarat huomioon ottaen. Työnantajan on huolehdittava ensiaputaitojen ja -valmiuksien ylläpitämisestä.
Ensiapuvälineet
Jokaisessa työkohteessa on oltava riittävästi ensiapuvälineitä. Välineistön on oltava toimintaan liittyvien vaarojen mukainen. Välineistö on merkittävä huomio-opastein ja sen on oltava helposti käytettävissä.
Jos vaarana on haitallisen aineen joutuminen silmiin ja vammojen syntyminen voidaan ehkäistä välittömällä silmähuuhtelulla, työpisteen välittömässä läheisyydessä on oltava silmähuuhteluvälineet.