Useimmat infektiosairaudet tarttuvat suoraan tai epäsuorasti käsien kautta. Käsien peseminen ja desinfioiminen useammin ja huolellisemmin vähentää sairauspoissaoloista aiheutuvia kustannuksia, jotka nousevat miljardeihin joka vuosi. Ja mikä parasta, silloin pysyy terveempänä!
Kädet on pestävä saippualla ja huuhdeltava lämpimällä vedellä. Se poistaa iholta rasvan, lian ja osan bakteereista. Bakteereita jää kuitenkin vielä jäljelle. Tämän vuoksi on tärkeää kuivata kädet huolellisesti, mieluiten paperipyyhkeellä. Tutkimukset osoittavat, että mitä kuivemmaksi kädet saadaan, sitä vähemmän bakteereita jää.
Bakteerit lisääntyvät nopeasti, ja niiden määrä voi kaksinkertaistua vain 15–30 minuutissa. Ne voivat siis lisääntyä "suotuisissa olosuhteissa" erittäin nopeasti. Kun käsissä ei näkyvää likaa, bakteerit kannattaa tuhota käyttämällä käsien desinfiointiainetta. Näitä "käsihuuhteita" käytetään kuiviin käsiin. Bakteerit leviävät usein käsien kautta. Silloin kun tartuntojen leviäminen on erityisen tärkeää – esim. terveyden- ja sairaanhoidossa sekä elintarviketeollisuudessa – kädet ja välineet on syytä desinfioida. Etanolia tai isopropanolia sisältävät käsien desinfiointiaineet tuhoavat mikro-organismit hyvin tehokkaasti.
Työperäiset sairaudet ovat laajentuva ongelma. Pelkästään EU-maissa niiden myötä menetetään noin kolme miljoonaa työpäivää vuodessa.
Jos orvaskesi vaurioituu tai tuhoutuu, sen puolustusjärjestelmä kärsii. Silloin bakteerit ja haitalliset aineet pääsevät ihon alempiin kerroksiin. Tästä seuraa kierre, jossa vaurioitunut iho päästää tekee tietä muille vaurioille.
Seurauksena voi olla:
Allergia on tila, jossa puolustusjärjestelmä reagoi johonkin yleensä tavalliseen aineeseen, kuten nikkeliin tai hajusteeseen, ja alkaa muodostaa vasta-aineita sen torjumiseksi. Kyse on väärin suuntautuvasta suojamekanismista, joka saa immuunijärjestelmän toimimaan odottamattomalla tavalla. Vasta-aineiden myötä keho reagoi aina allergiaoireilla, kun se havaitsee niiden aiheuttajan.
Käsite "työsuojelukierros" on vakiintunut työelämään. Samaa menettelyä ja terminologiaa voi hyvin käyttää myös hygienian varmistamiseen. Silloin työpaikalla tehdään “hygieniakierros”, jolla työnantajan ja työntekijöiden edustajat kartoittavat yhdessä mahdolliset puutteet työpaikan hygieniassa. Saippuan ja ihovoiteiden valinta tulee suorittaa yhdessä työsuojeluvaltuutetun ja yrityksen terveydenhoitotahon kanssa. Kustannukset ovat hyvin pieniä ja niillä ehkäistään suurempia ongelmia.